Nem maradsz magadra!

Jól ismerem azt a torokszorító érzést, mikor egy teljesen új, ismeretlen szituációban találom magam. Amikor fogalmam sincs, mi fog történni, mit kell tennem, mi lesz a következő lépés.
Szertartásvezetés? Világos. Jön valaki, aki az esküvőn szemben áll majd velünk és mond valami szöveget, felteszi a kérdést, amire igennel kell válaszolnom. De amúgy fogalmam sincs, mi a túrót csinál ezen kívül a szertartásvezető és nekünk mi lesz a dolgunk. 

Ha Neked most még nincsenek is konkrét kérdéseid, garantáltan eszedbe jutnak majd (persze csak akkor, ha komolyabban érdekel a szertartásod kimenetele) Úgyhogy most jöjjön is néhány kérdés és válasz, amikre legkésőbb a személyes találkozón már mindenki választ szeretne kapni. 

Mi a különbség az Anyakönyvvezető és a Szertartásvezető között?

A Szertartásvezető földrajzi határok nélkül, bárhol megtarthatja az esküvői szertartást legyen az egy hotel, kastély, vízpart, villamos, repülőgép, hajó vagy bármely mozgó jármű. Míg az Anyakönyvvezető csak a saját Anyakönyvi Hivatalának kerületében, városában, községében eskethet (valamint mozgó járművön sem, mert az esetleges közigazgatási határok átlépése esetén pl. hajó esetén, a házasság érvénytelen) Külső helyszíni esketést nem minden hivatal vállal. Amelyik hivatal biztosítja ezt a lehetőséget, abban az esetben átlagosan 80- 130 ezer forint költséggel számolhattok.

A Szertartásvezető az év bármely napján, a nap bármely órájában tarthat szertartást, legyen az állami ünnep, szilveszter éjjel vagy újév hajnala. Míg az Anyakönyvvezető állami ünnepeken és hivatali időn kívül nem eskethet.

A Szertartásvezető személyre szóló szertartással és szöveggel készül, az ifjú pár életének eseményeit, fontos állomásait is megjelenítve a szertartásban és megismerve a párt személyes kapcsolatot alakít ki a jegyesekkel, az esküvőt megelőző időszakban. Míg az Anyakönyvvezető többnyire az általánosabb polgári szertartásszöveggel dolgozik, akivel a pár általában csak az esküvőjük napján találkozik először.

A Szertartásvezető szolgáltató, aki a házassági fogadalom megerősítését végzi, egy személyes hangvételű ceremónia keretében. Az Anyakönyvvezető pedig hivatalos személy, aki a törvényes házasságkötést végzi .

Fontos tudni azonban, hogy mivel a Szertartásvezető egy Szolgáltató és nem hivatalos személy, ezért az általa vezetett ceremóniát meg kell előznie a hivatalos polgári házasságkötésnek. Ezt bármely Anyakönyvi Hivatalban megteheti a pár, két tanú jelenlétében, legkorábban 30 nappal (legkésőbb 365 nappal) azt követően, hogy házassági szándékukat személyesen jelezték az Anyakönyvvezetőnek.

Hol vállalsz szertartásvezetést?

Szárazföldön, vízen, hajón, repülőgépen, villamoson, mezőn, erdőben, kastélyban…vagy ahol szeretnétek.

Mikorra kérhető a szolgáltatás?

Az év 365, szökőévben 366 napján a nap 24 órájának bármelyikén örömmel vállalom szertartásotok levezetését.

Mennyi ideig tart a szertartás?

Tapasztalataim azt mutatják, hogy a mindenki számára élvezhető időtartam 20-25 perc. Ez az az időintervallum, amit kicsit és nagyok, fiatalok és idősek számára is élvezhetővé lehet tenni.

Van- e feltétele a szertartásnak szertartásvezetővel?

A szertartásvezetés egyetlen feltétele: bármikor az esküvő előtt, két tanú jelenlétében az anyakönyvvezető előtti eskütétel, valamint az ott megkapott Házassági Anyakönyvi Kivonat bemutatása a szertartásvezető részére.

Miért kerül ennyibe, miből tevődik össze a szolgáltatás ára?

Amikor ajánlatot kérsz még fogalmad sincs, ki vagyok, hiszen nem is tudhatod, hogy a levelemet több évnyi marketing, értékesítés, pszichológia tanulás, médiában szerzett tapasztalat, emberismeret, számos megkomponált és levezetett szertartás előzte meg.

Amennyiben szimpatikusnak találtatok, kérek Tőletek egy személyes találkozót, egy olyan időpontban, amikor van másfél óránk, hogy megismerhessük egymást. Ahol elmondjátok az elképzeléseiteket, én pedig veletek ötletelhessek, illetve ismertetem az együttműködés további lépéseit, amennyiben úgy döntöttetek, hogy velem szeretnétek megvalósítani a szertartást.

Ha úgy döntöttetek, vágjunk bele, szerződést kötünk. Négy oldal, de nem olyan ijesztő, ahogy első pillanatban látszik. Azért ennyi, mert benne van minden, ami a szerződésben mindkét fél jogat és kötelezettségét leírja. (nem volt még olyan, aki ne értett volna egyet a bennefoglaltakkal:) Az aláírt szerződést foglalóval pecsételjük meg (nem előleggel), ami szintén mindkét fél számára nagyobb biztosíték, mint az előleg. A foglalóról természetesen számlát kaptok, ahogy a fennmaradó összegről is.

Ezt követően, elkezdődik az együttműködés. Emailben mindkettőtök részére elküldöm a szertartástervező dokumentumot word formátumban, amit kedvetek szerint szerkeszthettek.Ebben a tervezőben kérdések várnak Titeket a szertartást megelőző pillanatoktól kezdve (bevonulás kivel, milyen módon) a szertartás utolsó momentumáig (gratuláció) minden részletre kiterjedően.A kérdésekre adott válaszaitok összességéből alkotom meg a szertartást pillanatról pillanatra.

Meg kell adnotok majd a szertartáson résztvevő összes szolgáltató elérhetősőgét is, különös tekintettel a szertartás hangosítását végző dj/zenekar elérhetőségére. Ez azért szükséges, hogy a szertartás előtt személyesen egyeztethessek velük. A fotóssal, videó stábbal arról, hogy milyen mozgásokra és mikor lehet számítani, ki hol áll, ül majd, mikor mi fog történni. Ezzel is segítve őket, hogy egyetlen fontos eseményt se mulasszanak el megörökíteni. A dj/ zenekar a szertartás alatti zenéket megkapja tőletek. Én azonban szintén kérem, hogy a szertartás tervező doksiban a választott zenéitek youtube linkjeit küldjétek el nekem, mert a szövegkönyvben pontosan megjelölöm, mikor milyen zene következik, mikor halkul, mikor hangosodik. Ez a szövegkönyv segíti a a dj/zenekar munkáját, hogy követve a szövegkönyvet és az általam mondott szöveget, tudja, mikor milyen zenemilyen hangerővel következik. Hiszen nem ismeri a szövegemet, honnan is tudhatná, mi miután következik, melyik dalnak mikor kell elindulni. A Veletek megbeszéltek szerint a felszolgáló személyzettel előre megbeszélem a pezsgő érkezésének idejét és mikéntjét. Mint semmit, ezt sem szeretem a véletlenre bízni.

Na de kanyarodjunk vissza a tervező doksihoz. Lehet, hogy a kitöltése közben lesznek kérdéseitek, esetleg újabb ötletek jutnak eszetekbe vagy néhány dologban változtattok majd. Ami azt jelenti, hogy én, az általatok megadott információk és kérések, elképzelések alapján összeállítom a szertartást, megírom a kettőtök történetét. Az esküvőt megelőző időszakban folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, és kéréseiteknek megfelelően rögzítjük az esetleges változtatásokat is.

Az esküvő hetéhez érkezve, minden addigi információt figyelembe véve megírom a szertartás teljes forgatókönyvét (ki , kivel, mit, mikor, hol, hogyan, kellékek, elérhetőségek, szertartás koreográfiája). Ezt elküldöm Nektek e-mailben néhány nappal az esküvő előtt és kérlek Titeket, hogy amennyiben változott valami, javítsátok át, ha pedig minden megegyezik az elképzeléseitekkel, hagyjátok jóvá. Ezután megírom a végleges forgatókönyvet, amit az esküvőre viszek magammal.

Az esküvő napján, mialatt a menyasszony szépül, én otthon kezdem el a felkészülést, hiszen ez egy fontos esemény, szertartásvezetőként nekem is ehhez méltóan kell megjelennem. Smink, frizura, az esküvő stílusához és színvilágához illeszkedő ruha minden egyes esküvőn.

Pontosan megtervezett ütemterv szerint haladok, hiszen a forgalom miatt még akkor is időráhagyással kell számolnom az utazást, ha Budapesten, azaz városon belül lesz az esküvő, hát még abban az esetben, ha valamelyik vidéki városban. Nem bízhatom a véletlenre, az utazás is gondos tervezést igényel. Számolni kell esetleges baleset miatti dugókkal, lezárásokkal. Tehát mindezt belekalkulálva bőséges időráhagyással tervezek úgy, hogy a szertartás előtt egy órával már a helyszínen lehessek.

Vegyünk egy példát:

Egy Siófokon, 17:00- kor kezdődő esküvői szertartás esetén ahhoz, hogy 16:00- ra a helyszínre érjek, Budapestről legkésőbb 14:00- kor el kell indulnom. A szertartás után, amennyiben nem vár rám már aznap másik esküvő, szintén két óra utazással kell számolni (legjobb esetben 1,5 óra) a hazautazás esetében is.

Ami ebből látható, az a 25 perc, amikor a szertartást levezetem. Ami azonban nem látható, az a szertartás összeállítása, a forgatókönyv összeállítása, a szertartás zenéinek szövegkönyvbe adaptálása, az esetleges változások folyamatos nyomonkövetése, az esküvőn a szolgáltatókkal történő egyeztetések, az utazás (az előbbi példa esetén min. 3,5 óra, ami szintén munkaidőnek számít, akárcsak a szertartást megelőző 1 óra a helyszínen és a szertartás.
A munka tehát az esküvő előtt több tíz órát, az esküvő napján pedig ebben az esetben 5 órát jelent. És nem 25 percet. Csalóka igaz?:)

Ez az elvégzett munka és a ráfordított idő, amely mellett még megjelenik az útiköltség, amely számomra is egy költség, nem bevétel. Az útiköltség a benzin, az autópályamatrica, az autó amortizációja, szervizköltség összessége. Van aki ezt a szolgáltatása árába építi, így az útiköltség kevesebbnek tűnik, van aki viszont külön választja és nem építi bele a szolgáltatás árába, ezért tűnhet többnek. Az azonban biztos, hogy az útiköltség valahol minden esetben megjelenik.

Egy összegben fizetendő- e a szolgáltatás?

Nem. A szerződéskötést foglalóval pecsételjük meg, az fennamaradó összeget az esküvői szertartást megelőzően kell majd kifizetnetek. Természetesen mindkét tranzakcióról számlát kaptok.

Mennyi idővel az esküvő előtt foglaljuk le a szertartásvezetőt?

Akár már egy- másfél évvel az esküvő előtt. Amennyiben már meghatároztátok az esküvő dátumát és lefoglaltátok a helyszínt is, érdemes ezt követően a szertartásvezetőt is, -akárcsak a többi szolgáltatót – lefoglalni.

A hivatalos házasságkötésnek mikor kell megtörténnie?

Az esküvő napját megelőzően bármikor, akár hónapokkal, akár hetekkel, napokkal a Nagy Nap előtt. Amennyiben szeretnétek és van lehetőségetek, akár az esküvő napjának reggelén is megtörténhet a hivatalos házassági eskütétel az anyakönyvvezető előtt. Részletekkel kapcsolatban érdeklődjetek a választott anyakönyvi hivatalban. (A hivatalos házasságkötésre az ország bármely anyakönyvi hivatalában lehetőségetek van, ám csak abban a hivatalban kerülhet sor az esküre, ahol előzetesen a házassági szándékot személyesen bejelentettétek, azaz ahol a jegyzőkönyvet felvették)

Az Anyakönyvvezető és a két tanú jelenlétében tett hivatalos eskü, néhány percet vesz igénybe, mely eljárás során megkapjátok a részetekre kiállított hivatalos, házasságkötéseteket igazoló dokumentumot, a Házassági Anyakönyvi Kivonatot.
Ezen dokumentum bemutatása után jogosult a szertartásvezető az esküvői szertartás megtartására. (a hivatalban, hivatali munkaidőben a két tanú jelenlétében történő eskütétel ingyenes)

Milyen dokumentumok szükségesek a hivatali házasságkötéshez?

A személyes bejelenkezéshez szükséges okiratok:

– személyazonosság igazolására szolgáló okmány (személyazonosító igazolvány, útlevél, vezetői engedély, egyéb)
– lakcímkártya
– születési anyakönyvi kivonat (amennyiben elveszett, a születési hely/ kerület szerinti anyakönyvvezetőt kell megkérni, hogy tegye fel az anyakönyvi rendszerbe)
– amennyiben nem első házasság, szükség lesz a záradékolt házassági anyakönyvi kivonatra, esetleg a válásról szóló bírósági ítéletre (amennyiben nem találjátok, kikérhetitek abban a hivatalban, ahol a házasság köttetett, az ítéletet pedig azon a bÍróságon, ahol a válás zajlott)

A bejelentkezésre kizárólag személyesen (menyasszony, vőlegény) van lehetőség az anyakönyvvezetőnél.

A menyasszonyom/ vőlegényem külföldi állampolgár. Milyen dokumentumok szükségesek a hivatali házasságkötéshez?

A személyes bejelentkezéshez szükséges okiratok, amennyiben az egyik fél külföldi állampolgár:

– konzulátusi tanusítvány, mely tartalmazza az állampolgárságot, lakcímet valamint, hogy köthet- e házasságot. (a kiállítástól számtott 6 hónapig érvényes, mely idő alatt meg kell kötni a házasságot)

Előfordulhat, hogy szükség lesz diplomáciai felülbírálatra, ezt az anyakönyvvezetőtől kell megkérdezni. Az okiratokat le kell fordíttatni. Kizárólag az OFI általi fordítást fogadják el. A bejelentkezésre kizárólag személyesen (menyasszony, vőlegény) van lehetőség az anyakönyvvezetőnél.

Nem első házasságkötés esetén milyen dokumentumok szükségesek a hivatali házasságkötéshez?

A személyes bejelentkezéshez szükséges okiratok:

– személyazonosság igazolására szolgáló okmány (személyazonosító igazolvány, útlevél, vezetői engedély, egyéb)
– lakcímkártya
– születési anyakönyvi kivonat (amennyiben elveszett, a születési hely/ kerület szerinti anyakönyvvezetőt kell megkérni, hogy tegye fel az anyakönyvi rendszerbe)
– amennyiben nem első házasság, szükség lesz a záradékolt házassági anyakönyvi kivonatra, esetleg a válásról szóló bírósági ítéletre (amennyiben nem találjátok, kikérhetitek abban a hivatalban, ahol a házasság köttetett, az ítéletet pedig azon a bÍróságon, ahol a válás zajlott)

A bejelentkezésre kizárólag személyesen (menyasszony, vőlegény) van lehetőség az anyakönyvvezetőnél.

Tanúinknak ugyanazon személyeknek kell lennie az anyakönyvvezető előtt tett eskü és a szertartásvezető által vezetett szertartás alkalmával?

Nem szükséges, a tanúk személye eltérhet a hivatali eskütétel és az esküvői szertartás alkalmával.

A nevem Nagy Andrea, a vőlegényemé pedig Kovács Péter. Hogy viselhetjük a nevünket a házasságkötés után?

Feleség:

Nagy Andrea

Kovács Andrea

Kovács-Nagy Andrea

Nagy-Kovács Andrea

Kovácsné Nagy Andrea

Kovács Péterné Nagy Andrea

Kovács Péterné

Férj:

Kovács Péter

Nagy Péter

Kovács-Nagy Péter

Nagy-Kovács Péter

Gyermekek vezetékneve:

Nagy

Kovács

Nagy-Kovács

Kovács-Nagy

Mikor nem köthető házasság anyakönyvvezető előtt?

– január 1.

– március 15.

– nagypéntek

– húsvét

– pünkösd

– augusztus 20.

– október 23.

– december 24-25-26.

(július 1.-én köztisztviselők ünnepe és december 31- én a hivatalok maguk dönthetnek arról, hogy vállalnak- e esketést)

Mivel készüljünk az első találkozónkra Veled?

Semmivel nem kell készülnötök. Kicsit megismerjük egymást, közben elmondom, hogy néz majd ki az együttműködésünk, Ti is megkérdezhettek mindent, ami felmerül Bennetek és beszélgetés közben én is képet kapok a stílusotokról, személyiségetekről, így már ott helyben is tudok Nektek ötleteket adni a szertartás részleteivel kapcsolatban. 

Téged szeretnénk felkérni  szertartásvezetőnek. Mi a következő lépés? 

Aláírjuk a szerződést (előtte azért olvassátok át:) Ti átutaljátok vagy átadjátok a foglalót, én pedig elküldöm a számlát. Kaptok majd emailben egy doksit, amiben kérdéseim lesznek Felétek, hogy is szeretnétek a szertartás egyes elemeit, menetét a bevonulástól kezdve a gratulálcióig. Teljesen egyértelmű lesz, semmi kacifántra nem kell számítanotok. Valamint egy ötlettárat is küldök Nektek, ami segíthet, ha nem jönnének maguktól az ötletek. Akár a szülőköszöntéssel, ajándékötletekkel, a szimbolikus összetartozás ceremóniával,  fogadalommal, bevonulás – kivonulással kapcsolatban.

Kérdések persze ettől függetlenül is felmerülhetnek Bennetek időközben, úgyhogy a legkisebb kérdéssel is keressetek meg emailben, telefonon vagy messengeren. Én személy szerint nagyon nem bírom, ha a kérdéseimmel magamra maradok, szóval ne aggódj, itt biztosan nem maradsz válaszok nélkül 🙂 Hülye kérdés nincs, kérdezzetek bátran! 
Az esküvő hetében elküldöm emailben a szertartás forgatókönyvét (nem a szöveget, hanem a szertartás menetét, a kellékek, ajándékok listáját és minden információt, ami ahhoz kell, hogy az esküvőre teljesen felkészülten érkezhessek, és ne ott kelljen Titeket piszkálnom a kérdéseimmel. Nagyon gyorsan eltelik az a nap, úgyhogy inkább élvezzétek:) 
Ha mindent rendben találtok a forgatókönyvben, akkor szuper, ha esetleg valami változás történt időközben, akkor Ti beírjátok a változást és a végleges változatot visszakülditek nekem. Így már biztosan nem kell aggódnotok amiatt, vajon minden rendben lesz e a szertartással.

Át tudod küldeni a szerződést emailben? 

Igen. Ebben az esetben (amennyiben egyetértetek a benne foglaltakkal) 7 napon belül kitöltve, szkennelve (nem telefonnal fotózva) küldjétek vissza nekem. Én pedig aláírva visszaküldöm Nektek. 

Utalhatjuk a foglalót? 

Igen. A szerződésben megtaláljátok a bankszámlaszámot. A foglaló átutalására a szerződéskötés dátumától számított 8 napon belül van lehetőségetek. Amint az összeg beérkezett, számlát küldök Nektek emailben, a szerződésben megadott számlázási névre, címre kiállítva. 

Kérhetem- e a számlát cég nevére? 

2022. augusztus 31. után sajnos nem. Mivel KATA-s vállalkozásom van, ezért a szeptember 1-től kizárólag magánszemélyek részére állíthatok ki számlát. 

Mikor kell majd fizetnünk a fennmaradó összeget? 

Az esküvő hetében küldök Nektek egy díjbekérőt a fennmaradó (szolgáltatást teljes díja mínusz foglaló összege), amelyet átutalással tudtok rendezni az esküvő napjáig történő beérkezéssel. Természetesen erről is számlát kaptok. 

Megmutatod nekünk a szöveget a szertartás előtt? 

Amennyiben szeretnétek megismerni a szertartás szövegét a ceremónia előtt, erre is van lehetőség. Viszont nem emailben, hanem személyesen vagy videóhívás keretében. Egyúttal jelezhetitek, ha esetleg valamit másképp szeretnétek, és azonnal javítom. 

Most úgy érzem, mindenre választ kaptam, de lehet, hogy lesznek még kérdéseim. 

Egész biztos, hogy lesznek. Ami nagyon jó. Szeretek kérdésekre válaszolni. Ti pedig nem szerettek a sötétben tapogatózni. Ez így tökéletes 🙂